De fire workshopspor

Nedenfor kan du læse beskrivelserne af de workshops, du har mulighed for at vælge på dagen (vælges efter først til mølle princippet). Det fulde program og tidspunkt for workshops finder du her: PROGRAM

1 - Fællesskabslaboratoriet

Bliv introduceret til et samtaleværktøj, der rammesætter dialogen om, hvordan vi er noget for hinanden og hvordan vi i fællesskab kan løfte vores alles Vejle Kommune.

Hvis vi skal skabe et samfund, hvor mennesker trives og vi giver til hinanden, spiller fællesskabet en vigtig rolle. Men hvordan kan vi i endnu højere grad skabe et lokalsamfund, hvor vi lykkes gennem medborgerskab og medansvar for hinanden og vores sted? Det vil vi gerne være nysgerrige på.

For at blive klogere på dette, har vi udviklet et værktøj, så vi sammen, på tværs af kommune, civilsamfund og borgere kan tage dialogen om og dykker ned i, hvad der er vigtigt, når vi i fremtiden ”skal være noget for hinanden” - både mere og anderledes end i dag.

På workshoppen får du indsigter, bl.a. andet fra de første fælleskabslaboratorier, og du tester værktøjet med udgangspunkt i din egen og andres praksis.

// Anne Carstensen, Spinderihallerne
// Rikke Colfach Karlsen, Spinderihallerne

Fællesskabslaboratorie
Fællesskabslaboratorie
Fællesskabslaboratorie
Fællesskabslaboratorie

2 - Vejlescenen

’Vejle med vilje – Fælles om fremtiden’ er titlen på Vejle Kommunes nye vision - og netop der, at vi skal være fælles om fremtiden, danner grundlaget for dette ’workshopspor’. Vi kan lære af hinanden og vi kan inspirere hinanden – både der, hvor vi er ens og der, hvor vi er forskellige.

På workshoppen hører du fortællinger fra vores egen praksis og fra borgere i Vejle Kommune, hvor udgangspunktet er 'at give mere end vi tager'. Oplæggene holdes i formatet PechaKucha (20 slides på 20 sekunder) og der vil blive faciliteret en efterfølgende dialog og refleksion.

Vejlescenen har til formål hurtigt at dele og derved skabe stof til eftertanke  – og vi sikrer, at alle går derfra med noget!

// Anders Bruun, Skibet Makerspace m.m. - Hvordan skaber man rammerne for engagement, lokale samarbejder og fællesskaber?
// Lisbet Wolters, Teknik og Miljø, Vejle Kommune - Fælles ansvar for Vejle, borgerdialog om oversvømmelser i midtbyen
// AAB - Boligforeningen som fællesskab og grobund for medborgerskab og medansvar 
// Trine Maria Nielsen, Centerleder, Jobcenter Vejle - En ekstra indsats for østeuropæiske dagpengemodtagere
// Christian Rix, Underviser, Rødkilde Gymnasie - Giv unge et rum for, at kunne skabe

Vejlescenen
Vejlescenen
Vejlescenen
Vejlescenen

3 - Hvordan måler man på oplevet værdi?

Hvordan kan man bruge data til at måle på værdien af borgernes og brugernes oplevelser og dermed synliggøre den effekt, vi skaber?

Siden 2022 har Kulturværftet i Helsingør udviklet og implementeret et metode-apparat, der måler værdien og effekten af kulturcentrets aktiviteter. Metoden er udviklet, så den mere direkte giver resultater i hånden, som tegner kulturhusenes konkrete betydning for lokale fællesskaber.

På workshoppen får du kendskab til metoden og vi arbejder med at brede den ud til andre praksisområder.

// Søs Krogh Vikkelsø, Leder af Kulturværftet, Helsingør
// Kåre Mulvad Steffensen, Digitalisering, Kommunikation & Partnerskaber, Kulturværftet

Kulturvaerftet
Kulturværftet i Helsingør
Søs og Kåre
Søs Krogh Vikkelsø & Kåre Mulvad Steffensen

4 - Fællesskabets grønne potentiale 

På innovationssommerskolen, vil Maria Toft gennem sine forskningsresultater og klimapoesi fortælle om den vigtigste læring på området og invitere deltagerne til at udvikle egne idéer til at styrke borgernes lokale handlefællesskaber og livstilfredshed.

Maria Toft er politolog, tidligere ph.d.-studerende og nuværende konsulent i klimabevægelsen. Maria har undervist tre år i klimapolitik på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet. Hun har forsket i fællesskabernes og sociale normers potentiale til at skabe regenerative forandringer 'fra græsrødderne og op' samt fællesskabernes betydning for livstilfredshed. Hendes forskningsprojekt 'Sammen står vi grønnere' samt forskning i omsorgsfulde samfund har dannet grobund for ngo'en Grønne Nabofællesskaber, den kommunale fællesskabsindsats Aarhus omstiller samt den voksende platform for bæredygtige boligfællesskaber Almenr

// Maria Toft, Politolog og forsker i miljøadfærd samt grøn omstilling gennem fællesskaber

Maria Toft
Maria Toft